Categories
blog

Si mund të ndihmojë trajtimi ortodontik?

Si mund të ndihmojë trajtimi ortodontik?

Ortodontika është një degë e stomatologjisë që trajton malokluzionin, një gjendje në të cilën dhëmbët nuk pozicionohen saktë kur goja është e mbyllur. Kjo rezulton në një kafshim të pahijshëm.

Një ortodontist specializohet në bërjen e dhëmbëve drejt. Trajtimi

mund të jetë kozmetik, për të përmirësuar pamjen e një personi, por shpesh synon të përmirësojë funksionin oral, gjithashtu.

Llojet e trajtimit

Një ortodontist mund të kryejë punë që synon të arrijë sa vijon:

 • Mbyllja e boshllëqeve të gjera midis dhëmbëve
 • Përafrimi i këshillave të dhëmbëve
 • Rregullimi i dhëmbëve të shtrembër
 • Përmirësimi i aftësisë së të folurit ose përtypjes
 • Rritja e shëndetit afatgjatë të mishrave të dhëmbëve dhe dhëmbëve
 • parandalimi i veshjes së tepërt afatgjatë ose traumës së dhëmbëve
 • Trajtimi i një kafshimi të pahijshëm

trajtimi mund të përmirësojë pamjen e dhëmbëve, por mundet Gjithashtu çojnë në funksionimin më të mirë të përtypjes dhe të folurit dhe të ndihmojnë në mbrojtjen e dhëmbëve nga dëmtimi ose kalbja, në disa raste.

Për të arritur këto qëllime, ortodonti përdor një gamë të pajisjeve dentare mjekësore, duke përfshirë shirita, pllaka dhe sytjena.

Pajisjet

Pajisjet ortodontike mund të fiksohen ose të hiqen.

pajisje fikse

Këto janë pajisjet më të zakonshme që përdoren në ortodontikë. Ato përdoren kur saktësia është e rëndësishme.

Një person mund të hajë normalisht me pajisje fikse, por disa ushqime dhe pije duhet të shmangen, të tilla si pije të gazuara, karamele të forta, çamçakëz dhe ushqime të tjera ngjitëse.

Njerëzit që marrin pjesë në sportet e kontaktit duhet t’i tregojnë ortodontit të tyre, pasi mund të kenë nevojë për mburoja të veçanta çamçakëzash.

Shembuj të pajisjeve ortodontike fikse përfshijnë:

Këto përbëhen nga kllapa, tela dhe shirita. Bandat janë fikse fort rreth dhëmbëve dhe shërbejnë si spiranca për pajisjen, ndërsa kllapat zakonisht lidhen me pjesën e përparme të dhëmbëve.

Telat në formën e një harku kalojnë nëpër kllapa dhe janë të fiksuara në shirita. Ndërsa tela harku është shtrënguar, tensioni aplikohet në dhëmbë. Me kalimin e kohës, kjo i zhvendos ata në pozicionin e duhur.

Ndjekja përfshin vizita mujore për të rregulluar ose shtrënguar sytjenat. Trajtimi mund të zgjasë nga disa muaj në disa vite.

Të dyja sytjenat e qarta dhe ato me ngjyra janë në dispozicion.

mirëmbajtësit e hapësirës fikse

Nëse një fëmijë humbet një dhëmb për fëmijë, një mirëmbajtës hapësinor do të ndalojë të dy dhëmbët në të dyja anët e hapësirave nga lëvizja në të derisa të vijë dhëmbi i rritur . Një brez është fiksuar në njërën nga dhëmbët pranë hapësirës, dhe një tel shkon nga brezi në dhëmbin tjetër.

Mbajtësit e hapësirës së lëvizshme

Këto janë një alternative për mirëmbajtësit e hapësirës fikse.

Pajisjet e veçanta fikse

Këto mund të ndihmojnë në kontrollin e futjes së gjuhës ose thithjen e gishtit të madh. Ato mund të jenë të pakëndshme, veçanërisht kur hanë, dhe kështu ato përdoren vetëm nëse është e nevojshme.

Pajisjet ortodontike të heqshme

Këto mund të përdoren për të trajtuar probleme të vogla, të tilla si parandalimi i thithjes së gishtit të madh ose korrigjimi i dhëmbëve pak të shtrembër.

Pajisja duhet të nxirret vetëm kur pastrohet, hani ose fërkoni. Ndonjëherë, ortodonti mund të këshillojë pacientin që t’i heqë ato gjatë aktiviteteve të caktuara, të tilla si të luani një instrument të erës ose çiklizmin.

Shembuj të pajisjeve të lëvizshme përfshijnë:

Lodhësit: Kjo alternative për frenat mund të jetë e dobishme për të rriturit. Ata janë praktikisht të pa vërejtshëm nga njerëzit e tjerë, dhe ato mund të hiqen për të larë dhëmbët, fije ose të hanë. Një aligner përdoret për 2 deri në 3 javë, pastaj ndryshohet për një Tigher.

Headgear: Një rrip rreth pjesës së pasme të kokës është ngjitur në një tel metalik në pjesën e përparme, ose me hark të fytyrës. Qëllimi është të ngadalësoni rritjen e nofullës së sipërme, dhe mbajtjen e dhëmbëve të pasëm në pozicion ndërsa ato të përparme tërhiqen prapa.

buzët dhe parakolpët e faqeve: Këto janë bërë posaçërisht për të lehtësuar presionin e faqeve ose buzëve në dhëmbë.

Expander Palatal: Kjo pajisje është krijuar për ta bërë harkun e nofullës së sipërme më të gjerë. Përbëhet nga një pllakë plastike me vida që vendosen në qiellzë, ose çatinë e gojës. Vidat bëjnë presion mbi nyjet në kocka, duke i detyruar ato nga jashtë. Kjo zgjeron madhësinë e zonës në çatinë e gojës.

Mbajtësit: Këto përdoren pas trajtimit për të ndaluar dhëmbët të kthehen në pozicionet e tyre origjinale. Nëse modifikohen, ato mund të përdoren gjithashtu për të ndaluar fëmijët të thithin gishtin e madh.

Ekzistojnë dy lloje të mbajtësit të lëvizshëm:

 • Një mbajtës Hawley është bërë prej metali dhe akrilik. Akriliku përshtatet në çatinë e gojës dhe teli rrethon dhëmbët e përparmë.
 • Tjetri është bërë nga plastika e qartë. Ajo përshtatet mbi dhëmbë dhe duket si një aligner Invisalign.

Zakonisht rekomandohet për dhëmbët e përparme më të ulët për shkak të rrezikut të lartë të kthimit në pozicionin e tyre të mëparshëm.

Në disa raste, ortodontistët rekomandojnë të dy një të përhershëm fiks në dhëmbët e poshtëm të poshtëm dhe llojin e qartë të aligner-it plastik i cili më pas do të përshtatet në të gjithë harkun e poshtëm.

Splints, ose pajisje për ripozicionimin e nofullave

Këto vendosen ose në nofullën e sipërme ose të poshtme. Ato ndihmojnë nofullën të mbyllet siç duhet. Splinat zakonisht përdoren për çrregullimin e përbashkët të përkohshëm (TMJ). TMJ është një gjendje që mund të shkaktojë dhimbje dhe mosfunksionim në muskujt që përfshihen në lëvizjen e nofullave.

Sido që të jetë pajisja ose trajtimi juaj, është e rëndësishme të ndiqni si udhëzimet e profesionistit të shëndetit ashtu edhe udhëzimet e higjenës orale me kujdes, për të siguruar rezultatin më të mirë.

Kush duhet të shohë një ortodontist?

Nëse nofullat dhe dhëmbët nuk zhvillohen siç duhet, keqdashja mund të rezultojë. Dhëmbët do të jenë të shtrembër dhe të keqinformuar, dhe grupet e poshtme dhe të sipërme të dhëmbëve mund të mos rreshtohen.

Malokluzioni nuk është një sëmundje dhe nuk ndikon në shëndetin fizik. Shtë një ndryshim në pozicionin e dhëmbëve. Sidoqoftë, mund të ndikojë në formën e fytyrës dhe shfaqjen e dhëmbëve, duke rezultuar në siklet, mungesë të vetëbesimit dhe madje edhe depresion. Arsyet

përfshijnë dëmtimin e dhëmbëve harmoniqhealth.com ose kockave të fytyrës dhe thithjes së gishtit të shpeshtë ose gishtit, ndër të tjera.

Malokluzioni i rëndë mund të ndikojë në ngrënie, të folur dhe mbajtje të dhëmbëve të pastër.

Trajtimi ortodontik mund të ndihmojë në trajtimin ose përmirësimin e mëposhtëm:

Dhëmbët e përparme të zgjatur: Trajtimi mund të përmirësojë pamjen dhe mbron dhëmbët nga dëmtimet gjatë dëmtimeve sportive ose rënies.

Crowding: Në një nofull të ngushtë, mund të mos ketë hapësirë të mjaftueshme për të gjithë dhëmbët. Ortodonti mund të heqë një ose më shumë dhëmbë për të bërë vend për të tjerët.

Dhëmbët e ndikuar: Kjo mund të ndodhë kur dhëmbi i rritur nuk del nga çamçakëzi ose kocka, ose shfaqet vetëm pjesërisht.

Dhëmbët asimetrikë: Dhëmbët e sipërm dhe të poshtëm nuk përputhen, veçanërisht kur goja është e mbyllur, por dhëmbët po tregojnë.

kafshim i thellë, ose mbingarkesë: Kur dhëmbët janë shtrënguar, ato të sipërme zbresin shumë larg mbi ato të poshtme.

Kafshimi i kundërt: Kur dhëmbët janë shtrënguar, dhëmbët e sipërm kafshojnë brenda atyre të poshtme.

Kafshimi i hapur: Kur dhëmbët janë shtrënguar, ka një hapje midis dhëmbëve të sipërm dhe të poshtëm.

Underbite: Dhëmbët e sipërm janë shumë larg, ose dhëmbët e poshtëm janë shumë larg përpara.

Crossbite: Të paktën njëra prej dhëmbëve të sipërm nuk zbret pak para dhëmbëve të poshtëm kur dhëmbët janë shtrënguar. Ata janë shumë afër faqes ose gjuhës.

Hapësira: Ka boshllëqe ose hapësira midis dhëmbëve, qoftë sepse një dhëmb mungon, ose dhëmbët nuk e mbushin gojën. Kjo është e kundërta e mbledhjes.

Një ortodontist gjithashtu mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve të tilla si bluarja ose shtrëngimi i dhëmbëve dhe klikimi ose lëvizja e nofullës.

Thumb ose thithja e gishtit mund të bëjë që dhëmbët dhe kocka mbështetëse të bëhet keq. Për të parë një përmirësim natyral, zakoni i thithjes së gishtit së pari duhet të jetë së pari.

Trajtimi fillestar

Trajtimi zakonisht fillon rreth moshës rreth 12 ose 13 vjeç, kur dhëmbët e rritur kanë ardhur dhe zhvilluar plotësisht.

Nëse problemet nuk shfaqen deri më vonë, trajtimi mund të fillojë në një datë të mëvonshme. Në vitin 2014, afro 1.5 milion të rritur morën trajtim ortodontik në Shtetet e Bashkuara, sipas Association Amerikane të Ortodontistëve (AAO).

Fëmijët me një buzë të çarë dhe qiellzën mund të kërkojnë trajtim ortodontik përpara se dhëmbët e tyre të rritur të zhvillohen plotësisht.

Higjiena e mirë orale është thelbësore para se të fillojë ndonjë punë ortodontike. Kur pajisjet vendosen në dhëmbë, grimcat e ushqimit ka më shumë të ngjarë të mbërthyer. Individi do të duhet të lyeni shumë më me kujdes dhe më shpesh për të parandaluar prishjen e dhëmbëve gjatë trajtimit.

Pa praktika të mira të higjenës orale, ekziston rreziku i prishjes së dhëmbëve gjatë trajtimit. Ortodonti gjithashtu mund të rekomandojë shmangien e pijeve të ndezura, snacks me sheqer dhe sende të tjera që mund të çojnë në prishjen e dhëmbëve.

Diagnostifikimi

Ortodonti do të vlerësojë gjendjen e dhëmbëve të personit dhe të parashikojë se si ata ka të ngjarë të zhvillohen pa trajtim.

Vlerësimi do të përfshijë:

 • Marrja e një historie të plotë të shëndetit mjekësor dhe dentar
 • Kryerja e një ekzaminimi klinik
 • Marrja X-rrezet e dhëmbëve dhe nofullës
 • Bërja e modeleve të suvasë së dhëmbëve

Tjetra, ortodonti do të vendosë për një plan trajtimi.

ortodontist kundrejt dentistit

dentisti juaj zakonisht do të jetë në gjendje të rekomandojë një ortodontist, ose ata mund të jenë në gjendje ta bëjnë këtë punë vetë. Një numër i vogël i dentistëve janë gjithashtu të trajnuar dhe të kualifikuar si ortodontist. Sipas AAO, vetëm 6 përqind e dentistëve janë gjithashtu ortodondistë.

Një dentist specializohet në zonën më të gjerë të shëndetit oral, duke përfshirë parandalimin e infeksioneve, dhe trajtimin e dhëmbëve, nofullës, nervave dhe aspekteve të tjera.

Një ortodont merret posaçërisht me kafshimin dhe drejtësinë e dhëmbëve. Ju duhet të kontrolloni që profesionisti juaj i zgjedhur është i kualifikuar për të ndërmarrë trajtim ortodontal përpara se të shkoni përpara.

AAO mban një listë të ortodontëve të regjistruar. Ju mund ta përdorni atë këtu.

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .